تعریف طلاق
طلاق در لغت به معنی بیزاری ،رهایی است . واژه طلاق از ریشه عربی و به معنی گشودن گره و رها کردن است .در حقوق به معنی پایان دادن قانونی ازدواج و جداشدن زوجین از یکدیگر است .در فقه اسلامی ((زائل کردن قید ازدواج ))با لفظ مخصوص تعریف میشود .طلاق انحلال نکاح دائم با شرایط و تشریفات خاص از جانب مرد یا نماینده اوست.
ماهیت طلاق
طلاق ایقاعی است که از سوی مرد یا نماینده او واقع می شود حتی در مواردی که طلاق براساس توافق زوجین باشد زیرا توافق طوجین انگیزه طلاق است و منظور آخرین عمل یعنی اجرای صیغه طلاق است که رابطه نکاح را منحل می کند ،پس ناشی از اراده یک نفر یعنی مرد است.
شرایط وتشریفات طلاق
طلاق دارای شرایطی که در قانون مدنی آمده است . برخی شرایط مربوط به طلاق دهنده و برخی دیگر مربوط به مطلقه(زن) که پاره ای از این شرایط مانند قصد و رضا و اهلیت برای هر عمل حقوقی لازم است و برخی دیگر به طلاق اختصاص دارد.
شرایط طلاق دهنده
برابر فقه اسلامی و قانون ایران طلاق دهنده مرد است که می تواند برای اجرای صیغه طلاق به زن یا شخص دیگری وکالت دهد که طلاق دهنده باید دارای اراده و اهلیت برای طلاق داشته باشد . طلاق یک عمل حقوقی یک طرفه است (ایقاع)و مانند سایر اعمال حقوقی طلاق دهنده(مرد) باید دارای قصد و رضا ، بالغ و عاقل باشد و این قصد باید به صورت منجز باشد به عبارتی طلاق دهنده باید قاطع باشد و طلاق را نباید معلق به شرطی کرد یعنی تحقق آن نباید معلق به وقوع امری باشد ، چنانکه مرد به زنش بگوید :«طلاقت دادم ،اگر تا سه ماه دیگر بچه دار نشدی »طلاق باطل است. زیرا ثبات واساس خانواده از نظر اچتماعی دارای اهمیت فراوانی است.
شرایط طلاق
طلاق جز آن دسته از اعمال حقوقی است که دارای تشریفات خاص برای صحت است ، بدین صورت که صیغه طلاق حتما باید خوانده شود و حتما باید دو نفر مرد عادل باشندکه صیغه طلاق را بشنوند و به عنوان شهود امضا کنند . طرفین می توانند برای انجام امور طلاق خود وکیل بگیرند که بهترین وکیل طلاق در اصفهان حامد امیری است .
درخواست طلاق ازطرف زوجه(زن)
در صورتی که شوهر از دادن نفقه خودداری کند و با وجود حکم دادگاه مبنی بر الزام به پرداخت نفقه مرد از دادن نفقه خودداری کند زن میتواند برای گرفتن طلاق به دادگاه رجوع کند که در این صورت دادگاه شوهررامجبوربه طلاق می نماید چه مرد تمکن مالی داشته باشد چه نداشته باشد مهم عدم پرداخت نفقه است.
در صورتی ک زن در زندگی زناشویی خود دچار عسرو حرج(سختی و مشقت در زندگی) بشود میتواند با مراجعه به محاکم تقاضای طلاق بنماید ودر صورتی که عسر حرج به اثبات برسد دادگاه میتواند مرد را اجبار به طلاق بنماید و اگر اجبار ممکن نباشد زوجه به اذن حاکم طلاق داده می شود .
مصادیق عسروحرج زن
الف.در صورتی که مرد به مدت شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب در یک سال بدون عدر موجه زندگی زناشویی خود را رها کرده باشد.
ب.در صورت معتاد بودن مرد به هر یک از مواد مخدر یا مشروبات الکلی به صورتی که خللی به زندگی زناشویی وارد کند و نتوان در مدت مشخص به تشخیص پزشک اورا الزام به ترک کرد.
ج.محکوم به حکم قطعی به طوری که مرد پنج سال یا بیشتر در حبس باشد.
د.کتک زدن مرد توسط زن و اذیت کردن زن به گونه ای که دیگر این سوء رفتار برای زن قابل تحمل نباشد
ه.مبتلا بودن مرد به هر نوع بیماری صعب العلاج روانی یا هر گونه بیماری دیگری که زندگی زناشویی را مختل کند.
موارد بالا باعث نمی شود موارد دیگری که باعث عسرحرج زن میشود نادیده گرفته شود و مانع نمی شود دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود ، حکم طلاق صادر ننماید. برای آشنایی با حقوق بیشتر وکیل طلاق در اصفهان مهساصحرایی پاسخ گو برای مشاوره با شما می باشد.
عسر وحرج مرد(زوجه)
مرد نیاز به اثبات عسر و حرج خود ندارد و با پراخت تمام حقوق مالی زوجه از قبیل مهریه و …میتواند دادخواست طلاق بدهد.
طرفین عقد میتوانند هر نوع شرطی که مخالف مقتضای عقد ازدواج به تعبیری استحکام بنیان خانواده نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم (مثلا در ضمن عقد بیع )دیگری بنماید. مثلا شرط شود هرگاه شوهرم زن دیگری بگیرد یا مدت معینی غایب شود یا ترک انفاق نماید یا برعلیه حیات زن سوء قصد نماید یا سوء رفتاری نماید که زندگانی آن ها با یکدیگر غیر قابل تحمل شود زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که پس از اثبات تحقق شرط در دادگاه و صدور حکم نهایی خود را مطلقه سازد.
شروط 12 گانه در سند نکاحیه که به زن حق طلاق میدهد:
- در صورت ندادن خرجی از طرف مرد که طبق ماده 1106 قانون مدنی نفقه زن بر عهده شوهر است و باید متناسب با وضعیت زن باشد (ماده 1107 ق. م)و همچنین سایر حقوق واجب زن به مدت 6 ماه.
- بد رفتاری زوج به اندازه ای که ادامه زندگی برای زوجه غیر قابل تحمل باشد که به تعبیری همان عسر و حرج معروف است.
- مرد بیماری خطرناک غیر قابل درمان داشته باشد، در صورتی که سلامت زن را به خطر بیندازد.
- دیوانه بودن در صورت عدم امکان فسخ نکاح.
- اشتغال مرد به شغلی که که به حیثیت و آبروی زن و مصالح خانوادگی اولطمه بزند .
- محکومیت شوهر به مجازات 5 سال حبس یا بیشتر ، یا به جزای که بر اثر ناتوانی از پرداخت که منجر به 5 سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعا به 5 سال حبس منتهی شود یا بیشتر و حکم مجازات در حال اجرا باشد.
- ابتلا زوج به هر گونه اعتیادی که به بنیان و اساس زندگی خانوادگی خللی وارد آورد و ادامه زندگی را برای زوج طاقت فرسا نماید، مانند اعتیادی که باعث بیکار شدن مرد ،فروش اثاثیه منزل و وارد کردن ضررو زیان به سلامتی جسمی و روحی زن و فرزند شود .
- چنانچه زوج زندگی خانوادگی خود را بدون عذر موجه ترک کند یا 6ماه متوالی بدون عذر موجه غیبت نماید.در اینصورت زن می تواند با مراجعه به محاکم و حتی بدون حضور شوهر خود طلاق بگیرد .
- محکومیت قطعی زوج براثر ارتکاب به جرم و اجرای هر گونه مجازات اعم از مجازات حدی و تعزیری است که به دلیل مغایر بودن با حیثیت و شئون خانوادگی زن است که با توجه به وضعیت و شأن و شئون و موقعیت زن و عرف و موازین دیگردادگاه تشخیص میدهد.
- بچه دار نشدن مرد پس از گذشت 5 سال از زندگی مشترک زناشویی به دلیل عقیم بودن یا عوارض جسمی دیگر است
- چنانچه زوج مفقود الاثر شود و ظرف مدت 6 ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه پیدا نشود .(طبق ماده 1029 قانون مدنی هرگاه شخص چهار سال تمام غایب مفقود الاثر باشد زن او میتواند تقاضای طلاق کند )
- آخرین شرط در عقد نامه ازدواج مجدد مرد بدون اجازه همسر است که در اینصورت زن حق طلاق را از مرد میگیرد.
در نتیجه با تحقق بخشیدن موارد فوق زوجه می تواند به محاکم قضایی رجوع کرده و درخواست طلاق دهد. برای اطلاع بیشتر میتوانید با بهترین وکیل طلاق دراصفهان حامد امیری مشاوره انجام دهید.
انواع طلاق
طلاق بر دودسته تقسیم می شود : 1.طلاق بائن 2.طلاق رجعی
طلاق بائن
طلاقی است که شوهر حق رجوع به همسر خود را ندارد یعنی در صورتی که صیغه ی طلاق جاری شد زن و شوهر مانند دو غریبه هستند و از داشتن رابطه و علقه زوجیت منع میشوند . نکته این که در زمان عده طلاق بائن ، زن به مرد ، محرم نیست .
در موارد زیر طلاق بائن است
الف.طلاقی که قبل از وقوع نزدیکی واقع میشود .(معمولا در دوران عقد اینگونه است)
ب.طلاق زن یائسه(زنی که با اقتضای سن که معمولا 50 سالگی است عادت زنانگی نمیبیند و زمان بارداری تمام شده است.)
ج.طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد.
(ماده 1146:طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهرش میدهد طلاق بگیرد اعم از اینکه آن مال عین مهریه یا بیشتر یا کمتر از مهریه باشد.به پولی که برای طلاق به مرد داده میشود به اصطلاح فدیه گفته میشود )برخی فقهای شیعه طلاق خلع را ایقاع می دانند برخی هم آن را عقد می دانند زیرا انشا و جدایی از طرف مرد است و قبول فدیه دادن از طرف زن است.
(ماده 1147: طلاق مبارات آن است که کراهت هم از طرف شوهر هم از طرف زن است یعنی دوجانبه است که در صورت عوض لزوما باید زائد بر میزان مهریه نباشد.
د. اصطلاح سه طلاقه کردن زن (یعنی مرد ،زن خودرا طلاق قابل رجوع بدهد سپس در ایام عده به او مراجعه نماید و نزدیکی صورت پذیرد و در طهر بعدی دوباره همسر خود را طلاق بدهد و این مسئله سه بار تکرار بشود .بعد از سه بار که به صورت متوالی انجام میگیرد،دیگر مرد حق رجوع ندارد،و به اصطلاح زن سه طلاقه شده است و طلاق سوم به منزله طلاق بائن است.
طلاق رجعی
در طلاق رجعی مرد میتواند تا زمانی که عده(مدتی که تاانقضای آن زنی که عقد نکاح او به هر دلیلی منحل شده است نمیتواند مجددا ازدواج کند) تمام نشده است به همسر خود رجوع کند.در زمان مدت عده زوجه همچنان در شأن همسر حقیقی زوج محسوب میشود و زن و مرد نباید از حالت احصان خارج شوند و اگر مرتکب زنا شوند زنای آن ها زنای محصنه محسوب میشود و اگرکه زن یا شوهر بمیرند از یکدیگر ارث میبرند.
طلاق توافقی
طلاق توافقی یکی از انواع طلاق است که زن و شوهر هر دو متقاضی آن هستند و در همه امور بایکدیگر توافق کرده اند و با توجه به شرایط و وضعیت خانوادگی به این نتیجه رسیده اند که دیگر نمیتوانند با یکدیگر زندگی کنند و با مراجعه به دادگاه و اعلام توافق خود در همه امور از جمله حضانت فرزند , ملاقات فرزند، نفقه ایام عده، شیوه استرداد جهزیه ، سمهریه و…..دادخواست خود را تقدیم میکنند.
ضرورت مراجعه به وکیل طلاق در اصفهان
با توجه به پیچیدگی مسائل حقوقی و اینکه وقت شما طلایی است که باید از آن به بهترین نحو استفاده و با مواجه شدن به هر مشکلی پیش از هر اقدامی با وکیل طلاق مشورت نمایید و با داشتن یک وکیل خوب نیاز به حضور در دادگاه و مواجه شدن با تنش های موجود نیست که بهترین وکیل طلاق در اصفهان مهسا صحرایی است.